• Laman Utama
  • Perkhidmatan
  • Perkhidmatan Sokongan Klinikal
  • Jabatan Dietetik dan Sajian

Jabatan Dietetik Dan Sajian

Jabatan Dietetik Dan Sajian

Pengenalan

Jabatan Dietetik Dan Sajian Hospital Seri Manjung mula beroperasi seiring dengan beroperasinya Hospital Seri Manjung pada tahun 1995. Pada awal kewujudannya jabatan ini dikenali sebagai Unit Makanan Dan Dapur yang hanya memberi perkhidmatan penyediaan makanan kepada pesakit dan doktor yang bertugas atas panggilan. Setelah wujudnya Jawatan Pegawai Dieteik  Perkhidmatan Terapi Diet klinikal diperkenalkan pada mulanya dengan menyediakan perkhidmatan kaunseling diet bagi pesakit dalam dan luar serta memberi khidmat pendidikan pemakanan kepada komuniti di sekitar Daerah Manjung. Selari dengan peredaran masa Jabatan ini telah mengorak langkah ke arah perkhidmatan yang lebih baik dalam penyediaan makanan dengan melaksanakan sistem hidangan berpusat secara berperingkat mulai tahun 2008. Manakala  perkhidmatan Dietetik Klinikal diperluaskan dengan menyediakan perkhidmatan sokongan pemakanan untuk pesakit yang mengambil makanan melalui tiub. Bagi meningkatkan lagi kualiti perkhidmatan adalah menjadikan misi jabatan ini melaksanakan program (HCCAP) bagi penyediaan makanan dalam masa terdekat.

 

Skop Perkhidmatan

  1. Menyediakan makanan untuk pesakit dalam dan doktor yang bertugas atas panggilan.
  2. Membekalkan Catuan Makan Malam untuk anggota yang bertugas malam.
  3. Menyediakan perkhidmatan dietetik klinikal untuk pesakit dalam dan luar.
  4. Membekalkan produk pemakanan khas untuk pesakit yang memerlukan sokongan pemakanan dan suplement.
  5. Memberi khidmat bantuan ceramah berkaitan pemakanan untuk anggota hospital,pesakit,dan orang awam mengikut prmintaan

 

Aktiviti/Pencapaian

Kualiti output- berdasarkan pendapat pesakit dan kakitangan berhubung perkhidmatan yang disediakan sangat memuaskan.